postheadericon Тюлен монах

+(reset)-

Средиземноморският тюлен монах, наричан още белокоремен тюлен, е считан за един от най-застрашените бозайници в света.В миналото той е обитавал бреговете на Средиземно и Черно море, и Атлантическия океан.От нашето крайбрежие тюленът монах изчезва масово през 80-те години на 20-ти век, а от Черно море в средата на 90-те.
Тюленът монах е един от най-едрите видове тюлени в света.Достига до 2,5м дължина и до 320кг, като женските индивиди са малко по-дребни от мъжките.Като друга разлика между мъжките и женските е цвета на козината, която е с дължина около 1 – 2см.Козината на женската варира от кафява до тъмно сива, като на корема е по-светла, а мъжките са с черна козина, а на стомаха им е бяла.
Тюленът е голямо животно, и макар да изглежда тромав на сушата, във водата е отличен плувец.Тялото му има форма на торпедо, с което улеснява предвижването си във водата.Крайниците му са оформени като перки.На муцунката си има дълги мустаци, които му служат като сензори.Тюленът монах няма оформени уши, но има слухателни отвори.
Той е активен денем и се храни с риба, мекотели(най-вече октоподи) и ракообразни.На ден може да погълне до три килограма храна.
Женската ражда по едно малко тюленче, най-често през есента, като бременността продължава между 10 и 11 месеца.Женската ражда в подводни пещери, където малките се раждат на спокойствие.Има свидетелства, че в миналото раждането е ставало и на плажната ивица, като последното документирано такова раждане е от 18-ти век.
Малкото е със средна дължина 80-100см, и тежи около 16-18кг.Първото влизане във водата се осъществява на 14 дена, а отбиването става между 5-тата и 17-тата седмица.Малкото се ражда с черна бебешка козина, често с бяло петно на корема.След около 6-8 седмици, сменя космената си покривка и придобива вида на възрастните индивиди.Средиземноморският тюлен монах достига полова зрялост на 4-тата година.
Много са факторите, които влияят върху изчезването на тюленът монах : късното полово съзряване, ниската численост, човекът с неговите действия,а също така и бездействия.

Leave a Reply