postheadericon Зарган

+(reset)-

Зарган
(на латински: Belone belone) е морска, стадна риба със силно източено и издължено тяло, наподобяващо змия и сребриста окраска. Челюстите са силно издължени напред. Живее 6 – 9 години, като полово съзрява на 1 – 2 години. Размножителния период на заргана е твърде дълъг – започва от април и продължава до септември. Расте бързо. Най-често се среща около скалисти заливи. Среща се предимно в Черно море и Средиземно море, както и в Атлантическия океан. Зарганът както повечето морски риби се храни с риба.  Яде предимно малки риби и насекоми попаднали във водата. Предпочитана за него храна е дребният сафрид и хамсия. Черноморският зарган е с размери около 35-55 сантиметра. Този растящ във Средиземно море или Атлантическия океан е значително по-едър и достига размери от порядъка на 75 сантиметра. На тегло достига 1,5 kg, а в редки случаи дори 2 kg

Деликатесна риба, желан улов за всеки рибар. Интересното е че костите и са зелени на цвят. Има превъзходен вкус когато е приготвена на скара или пържена. Лови се ежегодно на места които са известни с това че “държат” зарган в определени периоди на годината.

Риболов: Лови се основно на леко на малка дълбочина – 50 – 70 см. Използва се плаваща или потъваща бомбарда 25-35 гр. и влакно (за предпочитане флоуркарбон) с дължина 1 – 1,2 м. в самия край на което се монтирала кука №12 – №14. За стръв се използва морски (блатен) червей, които се пристисква в областта на главичката и се пронизва в самия край, като се оставя да виси. Замята се и плавно се притегля.

Leave a Reply